sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Rantasalmen tulevaisuus ennalta määrätty?

Rantasalmen väkiluku on juuri alittanut 3000 asukkaan rajan. Verrattuna vuodenvaihteeseen 2013–2014 kunnan alueella asuu noin 415 kotitaloutta vähemmän. Kotitalouksien kulutusmenot kunnan alueella, eli ne varat joita kotitaloudet käyttävät arkensa pyörittämiseen, ovat vähentyneet 13,7 miljoonalla eurolla. Nuo eurot ovat poissa asuntomenoista, päivittäistavarakaupan kysynnästä, ravintolapalveluista, polttoaineostoista, ennen kaikkea alue on menettänyt 415 veroja maksavaa kotitaloutta, joka heijastuu julkisten palveluiden rahoituskykyyn ja suoraan moniin peruspalveluihin. Tähän kun lisätään ikärakenteen nopea muutos tilanteeseen, jossa lapsia ja eläkeiän ylittäneitä on selvästi enemmän kuin työikäisiä ollaan tilanteessa, jossa eri tilastokeskuksen ennusteet ja ”viisaat” aluebarometrit ennakoivat Rantasalmen olevan vuoden 2035 lopussa. Game over ja lappu luukulle?

Ei suinkaan game over, vaan vakava viesti muutostarpeesta.  Ennusteita ja tulevaisuuskuvaa laaditaan käytettävissä olevat tiedon pohjalta ja monesti tiedot tulevaisuudesta ovat lähinnä valistuneita arvauksia. Harva talousviisas osasi vuoden 2007 alussa ennustaa yhden syvimmistä talouden takapakeista olevan jo nurkan takana. Suomen hallitus keskusteli tuolloin jakovarasta, eli siitä mihin ylijäämäisen valtiontalouden resursseja voitaisiin ohjata. Jakovarapuheet ovat sittemmin jääneet vähemmälle. Tilalle on tullut uudet aiheet liittyen palvelurakenteiden uudistuksiin ja erilaisiin pakkoihin, joista taloudellisten pakkojen katsotaan koskettavan erityisesti kuntia kuin niiden järjestämiä palveluita.



Rantasalmen keskustan uusiutumisessa tavoitevuodeksi on otettu vuosi 2035. Tilastot, jotka sinne saakka ulottuvat kertovat lähinnä siitä, että lähimenneisyyden ja nykyisyyden jatkuessa muuttumattomana tilanne voi tosiaan olla niin synkkä kuin ensimmäisessä kappaleessa kuvattiin. Ennusteet voisikin ottaa toteutuvan faktan sijaan viestinä siitä, että nykymeno ei voi jatkua – tarvitaan uudistumista. Tuota uudistumisen suuntaa ollaan Rantasalmella hakemassa keskustan kehittämishankkeen kautta. Näkemyksiä, ideoita, pelkoja, toiveita ja toimenpiteitä liittyen asuinympäristöön ja siinä tapahtuvaan toimintaan on haettu ja ollaan hakemassa mahdollisimman laajan paikkakuntalaisista koostuvan joukon avulla.

Maaliskuun loppuun mennessä ideoita, joita toimeksi laittamalla tilastoennusteiden rakentamaa kuvaa voidaan muuttaa, kerätään yhdessä koululaisten, yrittäjien, matkailutoimijoiden, eläkeläisten, järjestöjen ja ihan teidän kaikkien kanssa. Juhannukseen mennessä, muutamaan otteeseen kansalaiskeskustelun seulan läpäisseistä ideoista on jalostunut toivottavasti mahdollisimman konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla Rantasalmen uusiutuminen ja ennusteiden kumoaminen saa uutta vauhtia.

Hyvät aikeet ja niitä konkretisoivat toimenpiteet eivät kuitenkaan toteudu ilman tekijöitä. Näistä tekijöistä suuri enemmistö asuu jo nykyisin Rantasalmella. Yritystoiminnassa olisi löydettävä paikallisia malleja, jotka mahdollistaisivat vapaan ammatinharjoittamisen, mutta tarjoaisivat samalla perinteisesti palkkatyöhön liitettyjä etuja liittyen lomiin ja työyhteisön tukeen. Nuoria työelämää aloittelevia ja paluumuuttajia tulisi tukea tavalla, joka mahdollistaisi mahdollisimman helpon ja riskittömän alun kiinnittymiselle Rantasalmelle. Entistä enemmän tulisi löytyä paikallisia tekijöitä tuottamaan perinteisesti kunnalle kuuluvia palvelutehtäviä – tulevat hyvinvointirakenteet lienevät joustavampia kuin nykyiset.  

Toisenlaisia ennustetarinoina kuin tämän jutun alun ”kurjuusutopia” kuulemme mielellämme. Helpoin väylä on antaa palautetta Rantasalmen lehden ja Uusiutuva Rantasalmi blogin kautta (http://uusiutuvarantasalmi.blogspot.fi ). Samalla, kun käyt kertomassa oman ennustetarinasi, voit käydä vastaamassa keskustan kehittämiseen liittyvään kyselyyn.

1 kommentti:

  1. Olisiko kirjoituksen ensimmäinen lause pitänyt olla aiheeseen johdattava? Johdanto oli kolmannessa kappaleessa.....

    VastaaPoista