maanantai 14. huhtikuuta 2014

Teemakarttoja Rantasalmen kirkonkylästä

Rantasalmen kirkonkylän kehittämisprojektin visiointivaihetta varten on tuotettu kolme teemakarttaa, jotka havainnollistavat kirkonkylää koettuna ympäristönä, toiminnallisena ympäristönä ja kehittämiskohteina.

Teemakartalle 1. on koottu Uusiutuva Rantasalmi-kyselyssä kuntalaisten esittämiä kommentteja kirkonkylästä koettuna paikkana. Punaisilla renkailla on osoitettu kohteet, joihin tuli useita kommentteja. Punainen tähtäinpiste osoittaa kirkonkylän keskipisteeksi mielletyt kohdat. Turkoosi hymiö (suu alaspäin) osoittaa kuntalaisten epämieluisaksi kokemia paikkoja ja keltainen hymiö (suu ylöspäin) mieluisammiksi koetut paikat. Huomionarvoista on se, että kirkonkylän ydinkeskustaan, Kylätien varteen kauppojen ja torin ympäristön sijoittuu epämieluisaksi koetut paikat. Ja puolestaan mieluisat paikat sijoittuvat kirkonkylän ytimen reunoille.


Teemakartassa 2. kuvataan Rantasalmen kirkonkylää toiminnallisena ympäristönä. Karttaan on osoitettu eri symbolein kaupat, erikoisliikkeet, kahvilat,  polttoaineasemat, kulttuurin ja matkailun pisteet sekä kesäaikainen toiminta. Nuolet osoittavat tärkeitä näkymiä, kuten Pokkitien näkymä kunnantalon ja Nesteen välistä järvelle, näkymä Kylätieltä torin läpi järvelle, Oravatien "kylänraitti"-tunnelma ja Venhetieltä näkymä kohti kirkontornia "kirkonkylässä". Myös Kirkkotien juhlava näkymä on tärkeä osa Kylätien taajamakuvaa.

Punaiset kolmiot osoittavat kohteet, joissa on erityisesti kehittämistarvetta. Tärkeimpiä kehityskohteita on torin ja K-kaupan ympäristö, ns. Särvintori, S-marketin piha ja erityisesti Oravatien ja Ohitustien risteys. Tämä risteys on merkittävä rannan ja kirkonkylän ytimen yhdistäjä, mutta tällä hetkellä kohdassa ei ole edes suojatietä. Kuntalaisten arvostama ja tärkeäksi kokema yhteinen ranta-alue ei nykyisellään ole luonteva osa kirkonkylän toiminnallista keskusta.

Siniset merkit osoittavat paikkoja, joihin kätkeytenee projektin etsimää uusiutumispotentiaalia.





Teemakartassa 3. on esitetty ehdotuksia kirkonkylän kehittämisestä ja eri alueiden toiminnallisista painotuksista. Erityisesti teemakartassa on kiinnitetty huomioita Tapahtumatorin alueeseen, joka muodostuu nykyisen torin itäpuolelle, Seuralan talon viereen jäävällä alueelle. Paikka on keskellä tärkeää kirkonkylän näkymää 'kirkontorni - Pieni Rauanvesi', historiallisesti merkittävien rakennustan läheisyydessä. Tapahtumatorilla on mahdollisuus yhdistää kirkonkylän nykyinen toiminnallinen keskus ja kuntalaisten useasti korostama tärkeä rantapuisto ja siihen kuuluva kirkonkylän satama. Tapahtumatori ja kunnostettava Seuralan rakennus, unohtamatta vieressä olevaa aktiivisesti käytettävää työväentaloa, tarjoavat  monipuoliset puitteet kirkonkylän yhdistystoiminnan ja harrastamisen keskittymäksi. Tapahtumatori sijoittuu Ohitustien viereen, jolloin kirkonkylän ohi ajavalle matkaajallekaan ei jää epäselväksi Rantasalmen aktiivinen kuntalaisten toiminnallisuus. Tapahtumatorilla kohtaa matkailu, kansalaistoiminta, historia ja merkittävä kirkonkylän maisema. Siis todellinen uusiutumispotentiaalipiste!

Teemakarttaan on esitetty värein eri toiminnoille osoitettuja alueita:
Keltainen osoittaa kävelylle ja kevyelle liikenteelle varattuja alueita
Turkoosit alueet on varattu pysäköintiin
Vihreät alueet on uusia ja/tai kunnostettavia viheralueita
Vaaleanpunainen osoittaa torimyynnille varatun alueen
Ruskea kuvaa uusia asuinrakentamiseen sopivia alueita

Teemakarttoja saa mielellään kommentoida. Tutustu myös yhdeksään kehittämisehdotukseen toisessa blogi-tekstissä ja osallistu Hillot purkkiin - peliin. Rantasalmen kirkonkylän tulevaisuus ei ole taattu. Se pitää rakentaa yhdessä ja paikallisten toivomalla tavalla!


1 kommentti: