tiistai 1. huhtikuuta 2014

Rantasalmen kirkonkylän uusiutumisen kehittämisehdotuksista järjestetään äänestys



 
Rantasalmen kirkonkylän kehittämisprojektin tehtävänä on määritellä koko kunnan yhteinen näkemys siitä, millainen kirkonkylän rooli on ja mihin sen elinvoimaisuus perustuu tulevaisuudessa. Niin ikään tehtävänä on määritellä ne tekijät, joilla voidaan ylläpitää, vahvistaa ja uudistaa sekä Rantasalmen kirkonkylän aluerakennetta, että kunnassa asumisen ja elämisen edellytyksenä olevia paikallisia palveluja. Projektin tuloksia käytetään myöhemmin käynnistyvän taajaman yleiskaavatyön lähtökohtina ja myös muiden kirkonkylän kehitystoimenpiteiden pohjana.

Suuri Kirkonkylä-foorumi haastaa rantasalmelaiset 
keskustelemaan kehittämisen suunnasta

 Pienen kirkonkylän kehittäminen voimakkaasti muuttuvassa maailmassa ei ole helppo tehtävä. Voi olla, että oman keskustan merkitystä ja uusiutumismahdollisuuksia ei tunnisteta, eikä oman tekemisen ja valintojen merkitystä kirkonkylän tulevaisuudelle oivalleta. Vai ovatko kehittämiseen tähtäävät valinnat ja päätökset niin vaikeita, ettei niitä haluta tehdä?


Lauantaina 12.4.2014 Suuri Kirkonkylä – foorumi Luontokeskus Oskarissa (Ohitustie 7) haastaa kuntalaisia, vapaa-ajan asukkaita, päättäjiä, yrittäjiä, kiinteistönomistajia ja yhdistyksien edustajia keskustelemaan Rantasalmen kirkonkylän kehittämisen suunnasta. Paneelikeskustelu on otsikoitu ”Rakennemurroksen keskellä ohjat omiin käsiin?” Tilaisuus on kaikilla avoin.
 
Yhdeksän kehittämisehdotusta tähtää kirkonkylän elinvoimaisuuden lisäämiseen
Kirkonkylän kehittämisprojektissa on kuluneen talven aikana kerännyt Uusiutuva Rantasalmi-kyselyllä ja lukuisilla jututustuokioilla kuntalaisilta kehittämistarpeita ja ideoita. Niistä projektisuunnittelijat ovat koonneet yhdeksän kehittämistoimenpidettä jotka on ryhmitelty kolmen teeman alle: 1) Yrittäminen ja markkinointi, 2) Asuminen ja uusasukashankinta, 3) Kansalaisyhteiskunta ja verkottuminen. Kehittämisehdotusten lähtökohtana on perustuminen jo olemassa oleviin rakenteisiin sekä työllistämisvaikutus.
 
Hillot purkkiin – peli pistää miettimään, mikä on tärkeintä

Foorumin jälkeen käynnistyy Uusiutuva Rantasalmi – äänestys, jossa jokainen voi antaa kannatuksensa tärkeimmäksi pitämilleen kehittämistoimenpiteille. Äänestyksen tulos, kuntalaisten tahtotila, kirjataan kirkonkylän kehittämisprojektin loppuraporttiin, joka virallistetaan kesäkuussa valtuuston päätöksellä Rantasalmen kirkonkylän kehittämistä ohjaavaksi työkirjaksi.


Uusiutuva Rantasalmi – äänestys toteutetaan Hillot purkkiin – pelin keinoin. Sinällään leikkisä peli tekee todeksi pienen kirkonkylän todellisuuden: kehitettävää ja parannettavaa on paljon, mutta resursseja vähän. Hillot purkkiin – pelaajalla on kolme seteliä, jotka hän sijoittaa haluamallaan tavalla yhdeksän kehittämisehdotuksen kesken. Pelaaja joutuu siis valitsemaan, mitä kehittämisehdotuksista kannattaa. Hillot purkkiin – peli on pelattavissa Rantasalmen kirjastossa 14.4.-11.5.2014 välisenä aikana ja samalla tulee tutustuneeksi kehittämistoimenpiteitä esittelevään Uusiutuva Rantasalmi-näyttelyyn.

Kehittämisehdotukset esitellään myös Rantasalmen Lehdessä keskiviikkona 23.4.2014 sekä projektin blogissa (www.uusiutuvarantasalmi.blogspot.com). Hillot purkkiin – pelin sijaan mielipiteensä kehittämisehdotuksista voi myös kertoa projektisuunnittelijoille blogin tai sähköpostin kautta. Blogissa on myös Hillot purkkiin – pelin hengessä kehittämisehdotusten äänestämismahdollisuus.

Suuressa KirkonkyläFoorumissa pääsee pikkurahalla herkuttelemaan kotileivonnaisilla Oskarin kahvilaan loihditussa pop-up-kahvilassa. Maallemuuttaja Anne Tilli ja Ilona Vihonen ovat aikaisemmin pop-up-kahvittaneet muun muassa kirjaston tapahtumissa. "Pidämme kahvilaa ihan omaksi huviksemme, koska nautimme leipomisesta", kertoo Tilli. Tällä kertaa Tillin kanssa pop-uppailee paluumuuttaja Marjut Vainio, sillä Vihosella on tärkeämpää tekemistä Rantasalmen uusiutumiseksi - nimittäin vauvan hoito.

La 12.4.2014 pop-up-kahvilan tarjonnassa on  juustokakkua mansikkakastikkeella, suklaakakkua, gluteenittomia suklaapaloja, pähkinä-suklaakeksejä, lusikkaleipiä, pullaa, juustosarvia ja sienipiirakkaa. Ja tottakai kahvia, teetä sekä mehua. Kakut maksavat 3-4e, keksit 0,5-1e, suolaset leivonnaiset 1-2e ja kahvin / teen saan 1eurolla. Pop-up-kahvila sopii mainiosti kirkonkylän uusiutumisen ajatukseen: hyödynnetään paikallista osaamista ja tarjotaan työmahdollisuuksia. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti