keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Rantasalmen taajamaprojekti



Kirkonkylän uusiutumispotentiaalia etsimässä

Rantasalmella on käynnistymässä puolivuotinen projekti, jonka tehtävänä on etsiä taajaman, eli Rantasalmen kirkonkylän uusiutumispotentiaalia. Uusiutumis…, siis mitä? Projektissa kurkistetaan vuoteen 2035. Millaista elämää Rantasalmen kirkonkylällä eletään 20 vuoden päästä? Ja tiedäthän, tulevaisuus rakennetaan tämän päivän teoilla.





Uusiutumispotentiaalilla tarkoitetaan kirkonkylän fyysisen rakenteen ja ennen kaikkea paikallisten ihmisten toiminnan sisältämiä ominaisuuksia, joilla on vaikutusta siihen, kuinka elinvoimainen kirkonkylä on

Taajamaprojektissa tärkeimpänä asiana ovat ihmiset: rantasalmelaiset ja Rantasalmen vapaa-ajan asukkaat. Millaista kirkonkylää he tarvitsevat, kun Suomen maaseudun taajamissa eletään muutoksen aikaa? Puhutaan alueellisesta taantumisesta ja kuntarajoja pyritään piirtämään uudelleen. Palvelut, työpaikat ja ihmiset keskittyvät suuriin kaupunkeihin. Samoin näyttää keskittyvät myös valtiovallan mielenkiinto. Maaseudulla asuvat ihmiset tietävät, millaista kirkonkylää he tarvitsevat. Ja vain paikalliset ihmiset voivat pitää oman kirkonkylän elinvoimaisena!



Projektin aikana kuntalaisilla on mahdollisuus kertoa, mitä kirkonkylä heille merkitsee, sekä kuinka kirkonkylää ja sen toimintaa tulisi kehittää. Projektin aikana järjestetään kaikille avoimia yleisötilaisuuksia, lisäksi projektityöntekijät vierailevat muun muassa lukiolla, yrittäjien aamukahveilla ja Mäntylässä. Kirjastossa on koko projektin ajan esillä taajaman kehittämiseen liittyvää aineistoa sekä palautelaatikko näkemysten esittämistä varten. Projektilla on myös tämä oma blogi (www.uusiutuvarantasalmi.blogspot.fi), josta voi seurata projektin etenemistä ja osallistua keskusteluun. Lisäksi projektityöntekijät kiertävät talven aikana kuntalaisten parissa kyselemässä ja juttelemassa. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman kattavasti kirkonkylään liittyviä näkemyksiä ja kehitysideoita. Jokainen ajatus ja idea on tervetullut!



Projekti on Rantasalmen kunnan tilaama. Projektia pyörittävät konsulttityöpari Henna Arkko (Järvi-Saimaan Palvelut Oy) ja Jaakko Rintamäki (Sito Oy Kuopio). Rantasalmen taajamaprojekti on osa valtakunnallista Pike 2014 - 2016, pienten keskusten kehittämiskampanjaa. Rantasalmen taajamaprojektissa kehitetään kirkonkylän kehittämiseen sellaista mallia, jota voidaan hyödyntää myös muissa pienissä kunnissa. Rantasalmen projekti on siis pilotti ja siksi Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittama.



Tiedustelut:

Jaakko Rintamäki, projektipäällikkö
Sito Oy, Kuopio
p. 040 678 1879
jaakko.rintamaki@sito.fi
Henna Arkko, projektisuunnittelija, 
Järvi-Saimaan Palvelut Oy   
p. 040 741 7050

5 kommenttia:

  1. Kuntauudistus sekä Soteu-udistus tekee sen ettei Rantasalmea ole enää
    v. 2017. Lisää lapsiperheitä kuntaan tavalla tai toisella.

    Ps. Kun nyt pitää kiristää vyötä myös meidän kunnassa, elkää nyt ensimmäisenä laittako noita katuvaloja uusiksi vaikka kuinka on EU päätös.

    VastaaPoista
  2. Ainakin pitäisi kunnan olla aktiivinen tietoliikenteen kehittämisessä kaikille, siis myös kunnan muille kylille. Operaattoreiden tulisi laajentaa nopeita verkkoja jokaiselle saavuttaa. Muuten ei etätyöpaikat ole mahdollisia.

    VastaaPoista
  3. Tiedustelisin kuinka kunta huomio uudet/mahdollisesti tulevat yrittäjät? Jotkut kunnat jakavat ns.porkkanarahaa jolla uusi yrittäjä voi hankkia jotain yritykselle.
    Entä kylällä olevat tyhjät kiinteistöt? Kenellä yrittäjällä on vara maksaa 1200€ /kk 50-60m2 liikekiinteistöstä ? Neliöhinnat ovat kalliimpia kuin esim.Varkaudessa.Onko edullisempaa kunnalle pitää kiinteistöt tyhjinä kuin normalisoida vuokraneliön hinta?
    Kuinkas haja-asutusalueella olevat tyhjät talot.Eikö niitä olisi mahdollista saada markkinoille vai pitääkö niidenkin lahota paikalleen autioituneena? Tietäisin monta yrittäjä-/lapsiperhettä jotka olisivat kiinnostuneita tälläisistä asunnoista ja nimenomaan Rantasalmen alueelta.

    VastaaPoista
  4. Lapsiperheitähän olisi tulossa jos olisi asuntoja tarjolla ja nimenomaan edullisia vuokra-asuntoja ilman 3kk vuokratakuuta.Täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet ja palvelujakin löytyy pahimpaan hätään.Ystävällisiä täällä ollaan oltu, ainakin suurin osa.Nuorille pitäisi voida järjestää "viihdykettä" muutakin kuin hengailua. Lisää tapahtumia kylälle, jonkinmuotoisia "festareita",kooontumisia, rantatapahtumia (varsinkin hyödynnettävä tuota rantaa kun se on niin upea) perheille omia tapahtumia.Onhan noita mitä järjestää ja taatusti ei kunnan rahoja liikoja menisi.Toisihan onnistunut tapahtuma hyvää julkisuutta ja mahdollisesti uusia halukkaita Rantasalmelle muuttajia.
    Nimimerkki: Rantsulainen

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista! Kaikki kommentit huomioidaan, kun nyt parhaillaan kokoamme Uusiutuva Rantasalmi-kyselyn sekä lukuisten jututustuokioiden materiaalia kasaan kehitystoimenpide-ehdotuksiksi ja Rantasalmi 2035 -visio-vaihtoehdoiksi. Koostamamme ehdotukset esitellään la 12.4. Suuressa Kirkonkylä-Foorumissa Oskarin Pönttöpäivän yhteydessä, sekä Rantasalmen teemanumerossa, kuin myös kirjastolle pystytyttävässä näyttelyssä.

    VastaaPoista